miercuri, 21 iulie 2010

cultura generala

Cateva notiuni de cultura generala nu sunt suficiente pt a considera ca esti bine pregatit,insa reprezinta un punct de plecare in construirea unui bagaj necesar de cunostinte; mai mult,daca esti un impatimit al conquiztadorului,si-ti insusesti urmatoarele notiuni, ai mari sanse sa-ti infrangi adversarii;)
STIATI CA...
...cu o lungime de circa 1.500 de kilometri, Muntii Carpati reprezinta cel mai mare lant muntos din Europa?

...aproximativ 800 de km din lungimea Muntilor Carpati se desfasoara in Romania? Totodata, Muntii Carpati acopera 2/3 din suprafata tarii noastre.
...Muntii Carpati gazduiesc cele mai mari populatii de lupi, ursi bruni si linxi din Europa? De asemenea, pe crestele inalte ale Carpatilor traieste o subspecie a caprelor negre (Rupicapra rupicapra carpatica).
...in Muntii Carpati se afla cel mai mic oras din tara, Baile Tusnad, cu o populatie de 1728 de locuitori la ultimul recensamant? Populatia micului oras, o importanta statiune balneoclimaterica de altfel, este in continua scadere (aproximativ 15% la referendumul din 2002 fata de cel din 1992).
...asa cum era si normal, Muntii Carpati mai detin si recordul pentru cea ma scazuta temperatura inregistrata oficial in tara noastra: -38.5°C la Bod, in Depresiunea Brasovului, inregistrata la 25 ianuarie 1942 ?
STIATI CA...
...Marele Zid Chinezesc este una din cele “7 noi minuni ale lumii” ?
...contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane
...zidul se intinde pe o distanta de 6.400 km? El incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a tarii, in zona de lacuri denumita Lop Nur.
...in timpul dinastiei Qin a inceput construirea a ceea ce astazi denumim “Marele Zid Chinezesc”? El a ridicat acest zid pentru a proteja zona de nord a Chinei de atacurile populatiei nomade Xiongnu.
...nu exista nicio harta care sa prezinte intreaga constructie? Acesta este inca un semn al complexitatii acestei megastructuri arhitectonice.
...pe 9 iulie 2005 Danny Way, un skateboard-er profesionist, a devenit prima persoana din lume care a sarit peste Marele Zid Chinezesc, ajutat de un vehicul nemotorizat?
...exista si un maraton care se desfasoara de-a lungul sau chiar pe Zidul Chinezesc? Aceasta forma de maraton este mult mai grea decat cele obisnuite deoarece implica urcarea si coborarea a aproximativ 3.700 de trepte de catre participanti.
STIATI CA...
...fulgerul loveşte pământul de aproximativ 6000 de ori pe minut?
...Sfinxul din Bucegi prezintă o faţă umană şi mai pronunţată, dacă este privit din partea opusă decât în mod obişnuit, în zorii zilei.
...in timpul vieţii, Mihai Eminescu a publicat un singur volum, intitulat Poesii (1883) şi îngrijit de criticul Titu Maiorescu.
...denumirea Google este un joc de cuvinte de la „googol”, numărul uriaş scris ca un 1 urmat de 100 de zerouri.
...Limba română este limbă oficială în România, Republica Moldova şi Provincia Autonomă Voivodina.
...Vaticanul este un stat independent care numără doar 921 de locuitori şi ocupă 0,44 km²
...Turnul Eiffel are în compoziţie oţel de la furnalul din Govăjdia, localitatea Ghelar din judeţul Hunedoara.
...cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.
....cu o lungime totala de aproximativ 2.850 de kilometri, Dunarea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (dupa Volga, Rusia, 3.690 km) si al 29-lea din lume? Avand in vedere ca Volga strabate doar Rusia, tara nemembra UE, Dunarea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana.
...apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.
...de fapt, strutul nu isi baga capul in nisip? Acesta este un mit foarte raspandit dar, totodata, fals care poate proveni din obiceiul strutului de a se ascunde de pradatori in tufisuri (cu gatul aproape de sol), din modul cum acesta isi procura hrana (scurmand pamantul) sau apa.
...un lup vaneaza cel mai bine pe zapada? Forma labelor permite lupilor sa se deplaseze mai usor pe zapda, ajutandu-i atat sa se furiseze fara sa fie auziti cat si sa urmareasca rapid vanatul.
...femeile rostesc 8.000 - 9.000 de cuvinte pe zi, iar un bărbat obişnuit între 2.000 şi 4.000 de cuvinte pe zi. Deci femeile vorbesc de două-trei ori mai mult decât bărbaţii. Diferenţa se vede la cupluri seara, când se aşează la masă, pentru că, în mod normal, el şi-a terminat cele 4.000 de cuvinte, nu mai are nimc de zis la sfârşitul zilei, dar s-ar putea ca ea să mai aibă de spus vreo 4.000-5.000 de cuvinte.
...daca ai calatori de la un cap la altul al galaxiei noastre - Calea Lactee - cu viteza luminii, ti-ar trebui 100.000 ani. Viteza luminii, cea mai mare viteza cunoscuta, este de 300.000 km/sec.
...pielea este asemanatoare unui al treilea rinichi, deoarece contribuie la reglarea necesarului de apa al organismului si eliminarea toxinelor prin transpiratie. Aspectul ei ne poate indica prezenta anumitor boli. Astfel, o piele aspra si uscata la o persoana care are tensiunea mica ne arata o secretie insuficienta a glandei tiroide. Putem remedia acest lucru consumand zilnic alimente bogate in iod: peste, iaurt, oua, legume cu frunze verzi, struguri si banane. Nu e rau sa frecati pielea cu o perie pentru a indeparta celulele moarte de la suprafata ei.
... recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp petrecută fără somn este de 264 de ore (adică 11 zile) şi a fost stabilit de Randy Gardner, în 1964, în cadrul unui experiment organizat de cercetătorul William C. Dement de la Universitatea Stanford, fără a folosi niciun stimulator special antisomn.
...Leonardo da Vinci anticipeaza inca din anul 1491 construirea ceasului cu pendula? Acesta va fi conceput doua sute de ani mai tarziu, in anul 1656, de matematicianul german Christiaan Huygens.
...in prezent, exista opt state care au detonat cu succes bombe nucleare? Acestea sunt: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan si Coreea de Nord. Un statut special il are Israelul care este acuzat ca detine arme nucleare insa oficialii acestui stat refuza sa confirme sau sa infirme aceasta informatie. Cel mai mare arsenal nuclear activ estimat il are Rusia, cu 4,840 de focoase.

Un comentariu: